Scurt istoric
Comunitatea din comuna Podari a fost marcata, de-a lungul timpului, de evenimentele care au jalonat istoria poporului român.
Comuna a fost infiintata prin legea administrativa din 31 martie 1864, desfiintata în anul 1875, reînfiintata in 1887, desfiintata iar în 1930, reînfiintata în 1032 a fost desfiintata in anul 1950. A fost chiar resedinta de clasa între anii 1908 – 1930.
Localitatea Podari este asezata in partea centrala a judetului Dolj, de-o parte si de alta a Drumului National 56 si a caii ferate Craiova-Calafat. Ca ordin de marime comuna se inscrie in cadrul comunelor mari.
Conform planului si registrului cadastral al comunei Podari, suprafata teritoriului administrativ al comunei este de 6794 ha.
Asezarea in teritoriu, ca si conditiile naturale si functionale, plaseaza comuna in raza de influenta a orasului Craiova.
Relatiile economice si teritoriale se manifesta in special in raport cu municipiul Craiova, cu care se invecineaza.
Pozitionare geografica:
Localitatea Podari este situata în partea centrala a judetului Dolj, la 5 km distanta de municipiul Craiova si 30 km distanta de Filiasi.
Componenta:
Comuna Podari, care este si centru administrativ, este formata din Braniste, Balta Verde, Gura Vaii, Livezi si Podari.
Suprafata:
6794 Ha
Cai de acces:
E 79
Cultura/Agrement
Fantana Mireselor – Reper comunitar cu cea mai inalta semnificatie social-spirituala din comuna Podari. Miresele din Podari vin aici in ziua nuntii, insotite de intregul alai. Este locul unde se petrece unul din obiceiurile importante ale nuntii.
Manastirea Jitianul – Complexul manastiresc Jitianu, situat în localitatea Braniste, ofera si el un potential turistic zonei, constituind punct de atractie atât pentru localnici cat si pentru vizitatori.
Monumentul Eroilor – Monument ridicat in cinstea eroilor cazuti la datorie in timpul primului razboi mondial. Este situat in curtea Bisericii “Sfantul Grigorie Decapolitul”din localitatea Podari.
Aeroclub – in Braniste isi desfasoara activitatea si un aeroclub, care se intinde pe o suprafata de 56 ha, care se ocupa cu formarea parasutistilor si demonstratii acrobatice.
Sat de vacanta – se afla amplasat la 1,6 km distanta de localitatea Podari, aproape de poalele padurii. A fost infiintat la cererea cetatenilor, pentru petrecerea timpului liber.
Camin Cultural – se afla localizat in localitatea Podari, jud. Dolj
Biblioteca comunala – se afla localizata in localitatea Podari, jud. Dolj
Palatul RSR – muzeu, hotel, club, discoteca, baza sportiva, zona rustica, debarcader, echitatie, etc